Het Register Specialistisch Casemanagement heeft een duidelijke kennispaper ontwikkeld over de ontstane situatie dat mogelijk tienduizenden WIA-uitkeringen onjuist zijn. Deze situatie heeft grote gevolgen die in deze kennispaper worden uitgelegd.
Kennispaper-Onzekerheid-over-WIA-utkeringen-en-WIA-beoordelingen.pdf (register-rsc.nl)
Om de gevolgen goed te begrijpen is het van belang om kennis te hebben van de private WIA-verzekeringen. De verzekeraars zijn namelijk UWV volgend dus correcties bij het UWV hebben ook grote gevolgen voor de aanvullende verzekeringen. Ook dienen werkgevers goed te controleren dat ze niet zelf voor de fouten bij het UWV gaan betalen, ook als het UWV besluit om te hoge uitkeringen niet terug te vorderen.
Marjol Nikkels, WIA- en Inkomen specialist gaat op vrijdagmorgen 4 oktober in op de ontstane situatie bij het UWV. Hoe zijn de problemen ontstaan en wat zijn de gevolgen? Ze geeft een duidelijke uitleg over de werking van de private verzekeringen zoals WIA Excedent, WGA hiaat (basis en uitgebreid), WIA bodemverzekeringen en de regeling binnen pensioenen omtrent de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.
Bij deze bijscholing legt ze ook de verschillen in de dagloonsystematiek uit tussen Ziektewet, WW en WIA. Want de WIA-voorschotten zijn gebaseerd op het Ziektewet dagloon die fors kan afwijken van het WIA-dagloon. En onlangs heeft de Centrale Raad van Beroep aangegeven dat het WIA-dagloon niet lager mag uitvallen dan het WW-dagloon. En dit gebeurt nu wel bij loonloze tijdvakken. Het UWV moet van de rechter het WIA-dagloon opnieuw berekenen en de hoogte van de WIA-uitkering aanpassen. Dit betekent dat iedereen die met loonloze tijdvakken in het refertejaar te maken heeft gehad, bij het UWV een nieuwe WIA-berekening kan afdwingen.
Deze bijscholing is online en de kosten bedragen € 175,- ex btw. Iedereen die nog gratis RSC bijscholingstegoeden heeft, kan zich het beste via het RSC inschrijven.